Honing: van Bijenkast tot Honingpot
Hoe komt de imker honing van de bijenkast in een honingpot? De stappen met foto’s beschrijven hoe dat bij Hammerhof gebeurt.
De zachtaardige bijen bij Hammerhof produceren honing. Deze honing gaat in potjes kan ook worden gebruikt als ingredient voor het maken van je eigen mede wijn.
Het openen van de bijenkast
We halen een raampje met raat uit de bijenkast.
Raampjes uit de bijenkast
We openen de bijenkast. Daar zien we dat de bijen die thuis zijn druk bezig zijn met hun taken.
We controleren of het een raampje is dat vol honingraat met honing zit.
Dit raampje zit voor ongeveer 2/3e vol met honing. We besluiten dat dit genoeg is, en we geven de bijen een leeg raampje terug, zodat ze deze met raat uit kunnen bouwen en er weer nieuwe honing in kunnen stoppen.
Dekseltjes van de cellen halen
Elk celletje van een raat dat gevuld is met honing wordt door de bijen afgesloten met een dekseltje van was.
Om de honing uit de honingraat te kunnen slingeren maken we die dekseltjes open.
Raampjes in de honingslinger
We zetten 4 raampjes met honing in de honingslinger.
Een honingslinger kun je vergelijken met de manier waarop een wasmachine natte was centrifugeert.
Honing Slingeren
De honingslinger gaat aan en de honing slingert nu uit het honingraat
Na een minuut of 5 a 10 rustig slingeren draaien we de raampjes om, zodat ook de andere kant van het raampje leeg geslingerd kan worden.
Deze stappen herhalen we met meerdere raampjes, zodat op een gegeven moment de honing onder uit de honingslinger komt lopen in het filter.
Honing filteren
De honing die uit de honingslinger loopt gaat door twee filters om de eventueel aanwezige stukjes raat uit de honing te filteren.
De honing druipt onder uit het filter:
Honing in het potje
Na het filteren gieten we de honing met een schenkkan in de potjes.
Deksel
We schroeven een deksel op de potjes die vol honing zitten.
Etiket plakken
En we plakken er een etiket op